Fotokonst och akrylmålningar

av Pia Hofström

Finskfödd, levnadsglad och optimistisk kvinna/mamma/mormor/farmor. En obotlig estet som älskar färg och form, att sjunga, skriva, fotografera, måla, skapa och vara kreativ med mina händer på olika sätt.


Min tillvaro har alltid varit fylld av skapande av olika slag och under yngre år framförallt musik, då jag spelade fiol, piano, gitarr och sjöng. Studerade musik och ämnade fortsätta den banan, men livet ville annat och jag valde att följa.

Under åren har min kreativitet tagit sig uttryck på många olika sätt från stickning, virkning, klädsömnad, egendesignade broderade kuddar till porslinsmålning, teckning, acrylmålning och ett ständigt pågående skrivande.

 

Intresset för fotografering började tidigt, min första kamera fick jag vid 12-års ålder, sedan blev det mörkrum och egen framkallning i skolan på högstadiet, vid 25-års ålder köpte jag min första analoga systemkamera och för fem år sedan min digitala systemkamera. Där emellan har jag haft ett antal olika kameror och fotoalbumen dignar av alla foton jag tagit. Mina barn fick tidigt vänja sig vid att mamma alltid hade kameran med sig.


När jag köpte min senaste kamera öppnade sig en helt ny värld för mig, allt det jag älskade med fotografering blev helt plötsligt ännu roligare med den fantastiska teknik som finns idag och jag gick i början inte många meter utan att ha kameran med mig. Brukar säga att jag ser hela livet genom en kameralins, ser ständigt nya motiv och ljus som faller på speciella vis, skuggningar och detaljer. Det är verkligen att vara närvarande i nuet. 


Sommaren 2013 var jag med goda vänner på ett hotell i Stockholm där det satt tavlor i baren som jag blev väldigt fascinerad av, då föddes idén till att göra egna tavlor av mina fotografier. Tänkte att jag ville hitta mitt eget uttryckssätt och göra något annorlunda av mina fotografier, så jag började experimentera med lager och effekter i enkla fotoprogram och det Ni nu ser på mina sidor är frukten av detta. Alla bilder består av minst två fotografier och olika effekter och texturer. 


Från att tidigare mest ha tecknat och målat under skoltiden och tillsammans med barnen när de var små, började jag hösten 2014 också att måla i akryl i väldigt liten skala. Först trevande, men nu det senaste året väldigt aktivt. Målar mest på intuition och vet oftast inte vad det ska bli när jag blandar färger och tar penseln i handen, men jag njuter och tiden flyger iväg. Det har blivit ett behov och jag känner att jag vill dela med mig av min målarglädje. 


Sedan barnsben har jag också tyckt väldigt mycket om änglar, fåglar och fjärilar, bevingade varelser helt enkelt, varför många av mina tavlor består av dessa motiv. Andligheten finns alltid närvarande i det jag gör och jag hoppas att tavlorna utstrålar den harmoni jag försöker förmedla.


Jag älskar att skapa dem, jag hoppas att Ni känner det och tycker om dem.


All kärlek, 

Pia